Friday, February 12, 2016

Deset najvećih filmova svih vremena


Naravno, postoje liste i liste filmova, te koji su najbolji, te ovo ono... ali sada želim da podelim sa vama ono što sam sakupio sa raznih izvora, dakle od svih pomalo. Videćemo da li će vam se dopasti i ako imate neki predlog, dobacite dole u komentarima. Ne samo za filmove već za razne liste. Hvala.

1. Čarobnjak iz Oza, 1939
Čarobnjak iz Oza je američki mjuzikl - drama film u produkciji Metro-Goldvin-Majera, i najpoznatiji komercijalno uspešno adaptiran na osnovu romana "Vonderful Vizard of Oz" pisca L. Frank Bauma 1900 godine. U filmu glume Džudi Garland kao Dorothi Gale, Teri pas, kao Toto; Rai Bolger, Džek Hejli, Bert Lar, Frank Morgan, Bili Berk, i Margaret Hamilton.

2. Treći čovek, 1949.
Treći Čovek je britanski film, u režiji Carol Reed u kojem glavne uloge igraju Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Velles i Trevor Hauard. Smatra se jednim od najvećih filmova svih vremena, poznat po svojoj glumi, muzikom i odličnom kinematografijom.

3. Sedam Samuraja, 1954 
Sedam Samuraja je japanski Jidaigeki avanturistički film napisan, montiran i režiran od strane Akira Kurosave. Priča se odvija 1586. u zaraćenim državama karakterističnim za taj period Japana. Prati priču o selu farmera koji zapošljavaju sedam Ronin-a (Najvećih, nauzvišenijih Samuraja) za borbu protiv bandita koji će se vratiti nakon žetve da ukradu svojenjihove useve. Od njegovog izdanja, Sedam Samuraja je dosledno rangiran visoko. On je ostao veoma uticajan, često najobradjivaniji, najviše pomenut, editovan i sl. u istoriji filma.

4. Kazablanka 1942.
Kasablanka je američka romantična drama koju je režirao Michael Curtiz na osnovu neproducirane drame Murrai Burnett i Joan Alison u origimalnom nazivu Svi dolaze kod Ricka. U filmu glume Humphrei Bogart, Ingrid Bergman, i Paul Henreid

5. Ko to tamo peva, 1980 
Film ima višeslojnu priču o tragikomičnim nezgodama putnika u jednom dotrajalom autobusu koji iz provincije vozi prema Beogradu, u kojoj se skriva alegorija o malograđanskom licemerju, te o raspadu Kraljevine Jugoslavije u osvit Drugog svetskog rata. “Ko to tamo peva” je s vremenom
stekao kultnu reputaciju pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena. Verovatno i najboljim ako se ne varam.

6. Gradjanin Kejn, 1941
Građanin Kejn je američka drama u režiji Orson Velsa, njen producent, ko-autor, reditelj i zvezda. Film je bio Velsov prvi igrani film. Nominovan za Oskara u devet kategorija, osvojio Oskara za najbolji originalni scenario koji su napisali Herman J. Mankievicz i Orson Velles. Posmatrano po mnogim kritičarima, režisera i fanova smatra se najvećim filmom ikada napravljen.

7. Kum, 1972.
Kum ili The Godfather je američka kriminalistička drama, film koji je režirao Francis Ford Coppola u produkciji Albert S. Ruddija po scenariju Maria Puzza i Kopole . Glavne uloge igraju Marlon Brando i Al Paćino kao lidere izmišljenog klana Korleone, mafijaške porodice koja hara Njujorkom u periodu od 1945-55, koncentrišući se na transformaciji Michael Corleona kao autsajdera porodice u nemilosrdnog mafijaškog bosa, a koja prati porodicu pod budnim okom Vito Korleonea.

8. Prohujalo s' vihorom (Gone with the Wind) 1939
Američka epsko-istorijska romansa, film adaptiran iz romana Margaret Mitchell, 1936, Prohujalo sa vihorom. Film je producirao David O. Selznick (Selznick International Pictures) režirao Victor Fleming. Radnja se odvija u 19. veku na američkom jugu. Film govori o Skarlet O'Hari, žene jake volje i ćerke vlasnika plantaže u Džordžiji, do njenog braka sa Rhett Butlerom. Priča, iako romantična, takodje govori i protiv Američkog građanskog rata a ispričana iz perspektive bogatih belih Juznjaka. U glavnim ulogama su se prikazali Vivien Leigh (Scarlett), Clark Gable (Rhett), Leslie Hovard (Ashlei) i Olivia de Havilland (Melanie).

9. Star Wars (film) Ratovi Zvezda 1977.
Ratovi Zvezda je američka epska Space Opera, film je napisao i režirao Džordž Lukas. Prvo izdanje u sagi Star Vars glume Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, i Alec Guinness. Sporedne uloge glume David Provse, Džejms Erl Džouns, Anthoni Daniels, Kenni Baker Peter Mayhew.

10. Gospodar Prstenova 2001, 2002, 2003.
Gospodar Prstenova je filmska trilogija filmova u režiji Petera Jacksona. Oni su zasnovani na romanu The Lord of the Rings J. R. R. Tolkiena. Filmovi su imenovani The Fellovship of the Ring (2001), The Tvo Tovers (2002) i The Return of the King (2003). Oni su distribuirani od strame New Line Cinema. 
Smatra se da je jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih projekata ikada preduzetih, sa ukupnim budžetom od 281 milion dolara (neki izvori kažu do 330 miliona). Ceo projekat je simultano sniman osam godina potpuno u Novom Zelandu, domovinom režisera Pitera Džeksona.  Svaki film u serijalu je imao posebne proširena izdanja objavljena na DVD-ju godinu dana nakon njihovih filmskih i bioskopskih izdanja. 

Filmovi mnogo vredni pomena:
  • Bekstvo iz Šošenka
  • Šindlerova Lista
  • Terminator
  • Mad Max 
  • Fist of Fury ili U Zmajevom Gnezdu
  • Kralj lavova - Dečiji film
  • Monty Python - Sve od njih
  • Vertigo - Alfred Hitchcock
  • Petparačke Priče (Pulp Fiction) 
itd... mnogo dobrih filmova tako da ćemo još dodavati.


No comments:

Post a Comment