Friday, February 12, 2016

10 najekskluzivnijih vina u Srbiji


Pred vama je izbor 10 vina koja će ozbiljno da raspamete svakog vinoljupca. Naravno, pored ovih ima još odličnih vina koja bi neko poželeo da vidi na ovom spisku, ali to je sudbina svakog spiska, svake liste…

1. Vieux Chateau Certan 2009
Cena: 84.500 rsd

Kritičari ga svrstavaju u pet naboljih vina Pomerola. Ovaj blend merloa 88%, kaberne frana 6% i kaberne sovinjona 6% dolazi iz vinarije osnovane 1770. godine, a berbe iz 2009. godine dobila je maksimalnih 100 poena od Džejmsa Saklinga. Inače, šato Certan je sve do 1875. godine smatran za vodeću vinarija Bordoa, nakon čega primat preuzima njihov prvi komšija Petrus, danas najveća ikona među poznavaocima vina i vinskih brendova, ali čija vina na žalost nisu dostupna u Srtbiji.

Inače, uobičajena cena za ovo vino u svetu je oko 280 evra plus taksa!

2. Vega Sicilia Unico Ribera Del Duero
Cena: 41.100 rsd

Ako treba proglasiti vinsku himnu Španije ili njenu perjanicu (pa i šire), Vega Sicilia Unico Ribera Del Duero, blend lokalne sorte i internacionalnih aduta, tempranilja, kabernea i merloa, najozbiljniji je kandidat. Čudesna snaga ali i elegancija i harmonija, privlače brojne poznavaoce da baš ovo vino proglase čarobnim, a nije tajna da ga u svojim podrumima rado drže viđeniji državnici, pa se priča i da je ono jedna od omiljenih etiketa srpskog premijera Aleksandra Vučića. 

Cena ovog vina u Španiji je oko 180 evra plus taksa!

3. Wehlener Sonnenuhr Auslese Markus Molitor 2013
Cena: 38.880 rsd

Stotinjak godina stara vinarija prelazila je iz ruke u ruku nekoliko generacija. Poštivanje prirode, sastav zemljišta i preciznost u podrumu daju sveža i elegantna, strukturirana vina prepoznatljivog teroara Mozela. Ovaj rizling iz vinograda Wehlener Sonnenuhr ima svega 7,5% alkohola, ali i maksimalnih 100 poena od Roberta Parkera. Idealna etiketa da shvatite čar ispijanja dobrih slakih vina.

Cena u svetu se kreće oko 150 evra plus taksa!

4. Masseto 2011
Cena: 145.800 rsd

Za ljubitelje merloa, ovo je alternativni vrh Toskane! Ako vam je žao da ga popijete (svaki gutljaj otprilike je kao prosečna plata u prosveti), stavite ga na policu, njegova cena skače iz godine u godinu, garantovano dobro ulaganje ukoliko ga kupite u inostranstvu, gde mu se cena kreće od 450 do 550 evra plus taksa!

Inače, ovaj čistokrvni merlo dolazi iz istoimenog vinograda i odraz je težnji osnivača vinarije, markiza Ludovika Antinorija, da načini vino kojim će Toskana zaraziti sva čula vinskog sveta.

5. Brunello di Montalcino Cerretalto Casanova di Neri 2007
Cena: 23.200 rsd
Perjanica slavne toskanske vinarije Casanova di Neri, ovaj stopostotni sanđoveze je dobijao maksimalnih 100 poena čak tri puta, a poslednju „stotku“ zabeležila je upravo ova berba iz 2007. godine. Ovo je vino koje se ne zaboravlja, a kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta, lako je moguće da bi Brunello di Montalcino Cerretalto  zauzeo sam vrh ovdašnje liste najkvalitetnijih vina po najpovoljnijoj ceni!

U Srbiji cena ovog vina ide do 25.000 rsd, što je manje nego u većini drugih zemalja, gde se kreće od 200 do 300 evra!

6. Chateau Mouton Rothschild 2005
Cena: 164.025 rsd

Ovo je verovatno trenutno najskuplje vino u Srbiji, ali i jedno od najskupljih u svetu. Dolazi iz nadaleko čuvenog šatoa kojeg je sve do smrti 2014. godine vodila baronica Filipin de Rotšild, a jedna od osobenosti ovih svetski poznatih vina je i ta što još od 1946. godine etikete za svaku novu berbu dizjanira neko od najvećih umetnika sveta.

Berbu iz 2005. ukrasio je italijanski slikar Đuzepe Penone, a vince je dobijeno kupažom kaberne sovinjona (85%) i merloa (14%) s „mrvicom” kaberne frana (1%). 

U većini država berba 2005 Chateau Mouton Rothschild  će vas koštati oko 550 evra plus taksa!

7. Chateau Cheval Blanc Premier Grand Cru Classé „A” 2012
Cena: 126.656 rsd
Chateau Cheval Blanc (Zamak belog konja) naziv je vinarije i vina iz St. Emiliona koje privlači ogromnu pažnju vinoljubaca, a pio ga je i Šon Koneri kao Džejms Bond u „Nikad ne reci nikad”, ali je i ključna etiketa u vinsko-filmskom superhitu „Stranputice”. Vinarija je osnovana 1832. godine, a vinograd je prvi i samo jedan od četiri koja nose prestižnu i najvišu Premier Grand Cru Classé „A” apelaciju. 

Uz to, Pjer Lurton, koji se nalazi na čelu Chateau Cheval Blanc, vodi još jednu legendarnu vinariju Chateau d'Yquem, čija je boca belog vina iz 1811. godine svojevremeno prodata kao najskuplje belo vino na svetu po ceni od 100.000 dolara! Sasvim dovoljno da se vino nađe na svakoj listi najekskluzivnijih.

Kod većine trgovaca u Evropi cena ovog vina je oko 400 evra plus taksa, tako da je ovaj „bel konj“ verovatno šampion u višestruko nabildovanoj ceni u našim okvirima!

8. Chateau Margaux Premier Grand Crue Classe 2012
Cena: 98,415.00 rsd
Najbolja vina ovog proizvođača s leve obale Garone dostižu cene od kojih se običnim vinoljupcima/smrtnicima vrti u glavi. Ipak… Koliko je ova etiketa zaista vinska ikona, dovoljno je reći da je Margo Hemingvej dobila ime po vinu, kao i to da je boca Château Margaux 1787, najskuplje razbijena boca ikada. Bila je osigurana na 225.000$!  

Konkretno, ovo vino je blend kabernea 75%, merloa 20%, kaberne frana 3% i pti verdoa 2%, ima 13% alkohola, odležava u drvetu do dve godine, raspon ocena kreće se od 93 do 95 poena, a u Evropi se pazari za oko 350 evra!

9. Corton Charlemagne Grand Cru 2010
Cena: 19.335 rsd

Verovatno najcenjenije belo vino Burgundije nastaje na imanju koje je nekada pripadalo Karlu Velikom, po kojem je vinarija i dobila ime. Ovaj šardone, koji gotovo po pravilu dostiže oko 97 poena, bere se što je kasnije moguće kako bi sazreo do maksimuma i pokupio sav ćilibar, kako u boji tako i u ukusu. Vinarija sama proizvodi barik burad u kojima vino odležava osam do 10 meseci, a poznato je po izuzetnoj eleganciji i kombinacijama voćnih ukusa i mineralnog karaktera. Uz to, ovo je najjeftiniji „ekskluzivac” na našoj listi!

U svetu cena ove berbe se kreće od 75 do 90 evra!

10. Dom Perignon Rose
Cena: 42.000 rsd 
Kada je reč o šampanjcima na vrhu ekskluzivnosti je i dalje Dom Perignon. Tačno određen berbom, proizveden samo u vrhunskim godinama (od 1959. do 2004. izvedene su samo 24 berbe roze varijante), Dom Perignon Rose znači kvalitet i prestiž. Sa osvojenih 98 poena, drugi je na listi najbolje ocenjenih šampanjaca od strane Wine Advocate, iza Krug Clos du Mesnil Blanc de Blancs.

U zavisnosti od berbe, cena u svetu je od 200 do 250 evra, plus taksa!


izvor: www.vino.rs



No comments:

Post a Comment